KOPONEN, Sylvi (nee Virnes)

0

∼14.8.1921-13.8.2017∼

Sylvi Koponen was born in Heinävesi, Finland to Kalle Albin and Eeva Angeliina Virnes on August 14, 1921 and died on August 13, 2017 in Sault Ste. Marie – on the eve of her 96th birthday.

Sylvi is survived by her son Jouni Pellervo and granddaughter Holly Kristina Yuk-Lie, and son Vesa Hannu Juhani and granddaughters Lisa Joanne, Sara Eileen and grandson Kai Thomas. She is predeceased by her husband Tauno Kullarvo Koponen (1976) and sons Kai Terho (1947) and Kari Kullervo (1947).

The youngest of 10 siblings she was raised on a farm near the village of Heinävesi, Finland.  At age 16 she moved to Helsinki where she started work life as a seamstress, sewing corsets. War intruded in 1939. During these war years Sylvi worked as a nurse’s aid (Pikku Sisar in the Finnish Red Cross), working with the wounded in military hospitals. These years also involved surviving several Soviet bombings of Helsinki.

In 1946 Sylvi married Tauno Koponen, also from Heinävesi. They had twin boys who died at birth in 1947. Vesa and Jouni followed in 1949 and 1953 respectively. They lived in Varkaus, Finland where Sylvi and a partner started a custom dress shop. Then in 1957, in search of greener pastures, the family moved to Sault Ste. Marie ON. Tauno flew first, followed by Sylvi on an epic rail and sea voyage with the 3 and 8 year old boys.

Sylvi had a grade school education in Finland and then completed her high ‎school education in Sault Ste. Marie in 1968, graduating at the top of her class at the age of 47. ‎This was followed by college classes in bookkeeping   Later the needs of work and school had the family move to Kitchener in 1969. She worked for the Arrow Shirt Co., initially sewing shirts before moving into office work which she did until retiring in 1991.

Her retirement years were divided between summers in Finland and winters at the Sault Finnish Rest Home in Sault Ste. Marie. In 1990, Sylvi and Vesa built a log cottage on her childhood farm in Heinävesi. There she spent all her summers for some 25 years. As the oldest and last surviving sibling‎, she enjoyed many years as the respected matriarch of the Virnes family with friends and relatives visiting her both in Finland and in the Sault.

Arrangements entrusted to Arthur Funeral Home & Cremation Centre 492 Wellington Street E., Sault Ste. Marie, ON 705-759-2522.  Expressions of sympathy may be offered at www.arthurfuneralhome.com

KOPONEN, Sylvi o.s. Virnes  ∼14.8.1921-13.8.2017∼ Syntyi Kuittualla Kalle Albin ja Eeva Angelina Virneksen  10-lapsisen perheen nuorimpana. Hän nukkui ikiuneen Kanadan Sault Ste Mariessa  96-vuotispäivänsä aattona.

Sylvi lähti maailmalle jo 16 -vuotiaana,  Sota-aikana Sylvi toimi lääkintälottien apuna pikkulottana. Sodan jälkeen hän avioitui rummukkalalaisen Tauno Koposen kanssa. Koposet muuttivat Kanadaan vuonna 1957.  Sylvi oli silloin 36 vuotias. Aviomies oli mennyt jo aiemmin töihin rakennuksille ja Sylvi lähti rohkealle matkalleen meren yli kahden pikkupojan kanssa osaten englantia vain sanan “husband”. Perhe asettui asumaan Sault Ste Marieen. Sylvi opiskeli ja päätti lukion 47-vuotiaana vuonna 1968. Perhe asui Kitchnerissä vuodesta 1969 vuoteen 1991 asti.  Helsingissä Sylvi oli erikoistunut korsettiompelijaksi ja hän jatkoi ompelua Arrow Shirt Co. -yhtiössä ommellen ensin paitoja siirtyen myöhemmin toimistotöihin. Eläköidyttyään vuonna 1991 Sylvi muutti takaisin Sault Ste Marieen ja asui viime vuotensa kaupungin suomalaisessa vanhainkodissa. Eläkepäivinään hän rakennutti poikansa Vesan kanssa hirsimökin vanhalle kotitilalle Kuittuanniemelle ja ehti nauttia Suomen suvesta 25 vuoden ajan. 90-vuotispäiväjuhliaan hän vietti entisessä kansakoulussaan. Sisarusjoukon viimeisenä häntä nimitettiin suvun matriarkaksi. Sylvi oli arvostettu, odotettu ja pidetty kesävieras ja sukulaiset vierailivat hänen luonaan myös Kanadassa.Sylvin mukana lähti se viimeinen side isovanhempien sukupolveen.  Sinun mukanasi lähti paljon. Olemme kiitollisia Sinulle Sylvi ystävällisyydestäsi ja kaikista niistä tarinoista. Sinä olit se suvun rautarouva. Sylviä jäivät kaipaamaan pojat Vesa ja Jouni puolisoineen, neljä lastenlasta sekä lukuisat sukulaiset ja ystävät molemmissa kotimaissa.

In memorial, a donation to your favourite charity would be a kind tribute.